Benefity probiotik

Objevila jsem velmi zajímavý článek s dokonalým vysvětlením, jak fungují probiotika v našem těle a jak jsou pro nás prospěšná. Zaujalo mě také, proč je vhodné střídat ve své stravě přírodní zdroje probiotik, tzn. proč je zajímavé jíst třeba nejen jogurty z kravského mléka, ale i z kozího, ovčího, proč jíst kvašené zelí, kimchi, miso a jiné fermentované potraviny.

Kdo v tom také tápe, moc doporučuji tento článek Tamary Duker Freuman, viz odkaz.

A níže si dovoluji přidat překlad do češtiny.

The Pros of Probiotics

April 18, 2017 | By Tamara Duker Freuman, MS, RD, CDN

Výhody probiotik

Najednou se zdá, že probiotika vtrhla do každé uličky supermarketu. Ale pokud jste stále zmatení z toho, co jsou probiotika ve skutečnosti a proč jsou tak prospěšné, čtěte dále..

Vaše střeva jsou domovem miliard přátelských bakterií (a některých kvasinek) patřících ke stovkám různých druhů, které vykonávají řadu užitečných funkcí. Někteří vyrábějí živiny, které sami nejsme schopni syntetizovat, a tak nám pomáhají uspokojit naše potřeby vitamínů, když je jich nedostatek v potravě.

Například je známo, že střevní bakterie syntetizují vitamín K - živinu nezbytnou pro tvorbu kostí a srážení krve. Syntetizují také určité vitaminy B, včetně biotinu, který hraje roli při ukládání a uvolňování energie, v závislosti na tom, zda jsme najezeni nebo nalačno. Bakterie v našich vnitřnostech také tráví některá z více fermentovatelných vláken v naší stravě a určité druhy z nich uvolňují mírně kyselé vedlejší produkty, které nám pomáhají vstřebávat vápník a železo.



Má se za to, že změna hladin pH těchto kyselých vedlejších produktů chrání před rakovinou tlustého střeva. Bakterie v našich vnitřnostech hrají důležitou roli v imunitních funkcích a pomáhají nás chránit před nemocemi a infekcemi. Například některé bakterie stimulují růst a správný vývoj nových buněk v našich střevech, což pomáhá udržovat bariéru mezi vnějšími těly a uvnitř našich těl neporušená. Jiné stimulují imunitní tkáně střeva, aby produkovali protilátky proti škodlivým útočníkům.

Další se šíří, aby zabránily škodlivým kvasinkám nebo bakteriím přenášeným potravinami - jako je salmonella, E. coli, campylobakterie a shigella -, aby mohly získat oporu, množit se a způsobit infekci.

Nově vznikající výzkum dokonce zkoumá možnou roli rozmanitého ekosystému bakterií při prevenci potravinových alergií a obezity. Jak vidíte, rozmanitá, prosperující komunita těchto tvorů ve vašem střevu je velmi důležitá pro dobré zdraví!

Komunita mikroorganismů, které žijí ve střevech, je souhrnně označována jako "střevní mikrobiom". Probiotika jsou kmeny bakterií (a kvasinek), které člověk může jíst, o nichž se předpokládá, že mají přínos pro lidské zdraví.

Jak na to?

Jak tedy pomoci kultivovat rozmanitý a dobře osídlený střevní mikrobiom? Existuje mnoho způsobů:

  1. Buďte dobrým hostitelem: Nakrmte probiotika dietou s vysokým obsahem vlákniny, aby byly zdravé a prosperující; zatímco lidé nemohou trávit vlákninu, mikroorganismy v našich vnitřnostech rozhodně mohou! Obzvláště milují fazole a čočku; zeleninu ze skupiny zelí jako květák, brokolice a růžičková kapusta; zeleninu bohatou na inulin, jako jsou pórek, česnek, artyčoky a jicama; a ořechy jako pistácie a kešu.
  2. Neubližujte: Omezte  zbytečná antibiotika a antimikrobiálním kosmetické složky, které zabíjejí rezidentní bakterie na našich rukou, v našich ústech a ve střevech. Používejte antibiotickou léčbu, pouze pokud je to skutečně z lékařského hlediska nezbytné. Vyberte si ekologicky chované maso - zejména hovězí -, abyste omezili expozici antibiotikům používaným při chovu hospodářských zvířat. Hledejte skryté antimikrobiální přísady v zubních pastách a dezinfekcích rukou, jako je triklosan, a vyhněte se jim.
  3.  Přidejte probitické potraviny: Jezte potraviny, které obsahují řadu živých, aktivních a aktivních probiotických kultur pravidelně ... a to zejména po absolvování kůry antibiotiky. Kromě jogurtu objevte další potraviny bohaté na probiotika - zelí, kimchi a miso. K dispozici jsou také kvašené nápoje jako kefír, kombucha a kvašené nápoje.