Recept - řecké Garides bez saganaki od Jáji Králikové ze @zasadnezdrave

Znáte Jáju Králikovou ze @zasadnezdrave? Food blogerku a jednu z autorek z Gastrokroužku? Pokud ne, určitě doporučuji mrknout na její super blog www.zasadnezdrave.cz a začít ji sledovat třeba na instagramu. Pořádá, originální kurzy vaření, věnuje se třeba i kvalitní vietnamské či izraelské kuchyni a co vyrobí, to je zaručená pecka. Navíc skvěle fotí a má cit pro krásno, takže všechno, co vytvoří, je malé umělecké dílo.

V roce 2015 a 2016 vyhrála v soutěži Food Blog roku kategorii Kulinární cestování a v roce 2017 i kategorii Foodstyling.

Když otevřete její blog, najdete tam na začátku toto její krátké představení:

Ahoj, jmenuju se Jana.

Jsem kuchařka a výživová poradkyně v jednom. A protože výživáře nikdo nemá rád - lidi se jich buďto bojí, že jsou samý odříkání, anebo si myslí, že snědli všechnu moudrost světa a kalorický tabulky k tomu - říkám si nutriční gastronomka.

Požádali jsme Jáju, aby nám vymyslela recept na skvělou večeri, kde by přesně seděl náš Kozí sýr Bon Lait ve slaném nálevu. A dopadlo to naprosto famózně :-) To si nemůžete nechat ujít. Jak píše Jája na blogu, v tomto jídle "je kromě krevet schovaný celý voňavý a barevný středomořský Řecko!"
A jestli Vás stejně jako mě zajímá už teď ten zvláštně znějící název a proč "garides bez saganaki", cituji od Jáji:


Garides jsou řecky krevety a saganaki je kromě defakto" řeckýho smažáku" - nejlepší je ze sýra Graviera naloženým v Ouzu [uzo] - hlavně taková malá litinová pánvička, kterou jsem si nevím proč vlastně ještě nikdy z Řecka nepřivezla. Příště to napravím! Nicméně proto, že dělám tyhle "krevety v leču" v normální pánvi, říkám týhle verzi Garides bez saganaki.


Celý recept postupně krok za krokem najdete na jejím blogu (odkaz viz níže)