Recept - Palak paneer s kozím mlékem Bon Lait od MishMush

24.07.2019

Pokud ještě neznáte blog MishMush, určitě na něj mrkněte. Je krásně barevný, inspirativní a hlavně o vášni k dobrému jídlu, foodstylingu a focení.

S Míšou, alias MishMush jsme se potkaly na Instagramu a od té doby mě nepřestává překvapovat svými originálními kulinářskými výtvory, vždy krásně nafocenými a odprezentovanými na originálním porcelánu. A navíc, je neuvěřitelně plodná, vaří pořád něco a spolehlivě nás zásobuje inspiritavními recepty. Nejčastěji z našich výrobků používá kozí sýr, ale tady v tomto receptu je naše kozí mléko.

Míša o sobě na svém blogu mimo jiné prozrazuje:

To, že jsem se k tomuto kroku odhodlala a začala si jídlo také fotit a publikovat ho nejen svým známým a rodině, musím poděkovat svému partnerovi. On je ten, který trpí, než mu naservíruji jídlo, protože ho musím nejdřív naaranžovat, nafotit, přeskládat a tak dále. Takže většinou ho dostane studené :o) Nicméně i tak mě podporuje a sám mi shání desky na focení a jak říká všechny potřebné "artefakty". I když není žádný jedlík ani gurmán, pokorně trpí mé kuchařské experimenty. Love u baby.



Palak paneer

Znáte palak paneer? Jde o indické vegetariánské jídlo, sýr ve špenátové omáčce. Jde o sýr, který lze opékat a grilovat, aniž by se rozpadnul (něco jako sýr na grilování halloumi). Já tohle jídlo miluju. Listovala jsem květnovým Apetitem a našla recept na jeho domácí výrobu. Sýrů doma dělaných jsem se vždycky trošku bála, ale tohle je vážně hračka. Já jsem si opět originální recept trošku vylepšila :o) Udělala jsem totiž paneer z kozího mléka. Použila jsem čerstvé BonLait (mám vždycky co dělat, abych ho nevypila samotné :o) Nebojte, toto mléko nemá žádný zápach ani pachuť, je nádherně krémové a chutné. Tak jdeme do toho. Výsledek je totiž vážně famózní.

Doba přípravy: vaření mléka na sýr cca 7 min, odstátí sýra cca 1 hodinu, samotný pokrm cca 15 min

Recept:

Paneer sýr

  • 1 litr čerstvého kozího mléka BonLait
  • 70 ml horké vody
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • Na marinovaní sýra
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 1/2 lžičky soli

Na omáčku

  • 400 gr listového špenátu (může být čerstvý i mražený)
  • 1 lžíce ghi
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1/4 lžičky chilli
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 4 stroužky česneku
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • šťáva z půlky limety
  • sůl

Paneer

Do horké vody přidáme 2 lžíce limetové šťávy, odložím stranou. V silnostěnném hrnci začneme zahřívat kozí mléko, jakmile přejde do varu, ztlumíme plamen a pomalu nalíváme vodu z citronem. Začne se nám oddělovat syrovátka (jako voda) od sýřeniny, vzniknou takové malé hrudky, vaříme zvolna, zvolna také promícháváme tak cca 7 min, až budou hrudky zhruba o velikosti 1 cm. Odstavíme. Do cedníku vložíme plátýnko nebo tenkou utěrku a sýr s tekutinou přes to slijeme. Sýr řádně vymčkáme (pozor je horký). Na tvrdý sýr panýr ho budeme muset zatěžkat tak jak je v utěrce v cedníku, já jsem na něj položila silnou litinovou pánvičku a nechala ho odkapávat nad hrncem cca 1 hodinu. Po hodině ho vyndáme z utěrky, máme ztvrdlou vykapanou placku. Tu nakrájíme na menší kostičky, dáme do misky, přidám koření na marinaci a necháme odležet, stačí i chvilička, čím déle tím lépe.

Omáčka s paneerem

V pánvi na 1 lžíci ghi orestujeme do zlatova a křupava kostičky paneeru. Dáme stranou. Na stejné pánvi, se zbytkem ghi, orestuji špenát, přidám postupně všechno koření a česnek. Promícháme a restujeme, aby se odpařilo co nejvíce tekutiny ze špenátu. Trvá to asi tak cca 5 min. Nakonec vmíchám 2 lžíce bílého jogurtu (tučný je nejvhodnější). Ochutíme šťávou z limety a dosolím. Nakonec opatrně vmícháme opečený paneer a máme hotovo. Nebo si nandejte omáčku ze špenátu a paneer dejte až navrch. Jako přílohu můžete podávat rýži nebo indický chléb naan. Já osobně to mám ráda i samotné :o) Je to báječná pochoutka.


Dobrou chuť!